Hedge voor toekomstige verplichtingen

We verkeren in de bijzondere omstandigheden dat alles om ons heen duurder wordt, maar dat er van inflatie conform de uniforme regels laag te noemen is. Inflatie is misschien handig voor de schulden erosie, de wereldwijde schuldenberg bevindt zich op een all time high. Dan is inflatie misschien een uitkomst.

Pensioenfondsen

Beleggers kijken altijd met argus ogen naar inflation linked bonds, deze zijn veelal uitgegeven door landen. De looptijd van deze obligaties is vaak lang, wat niet altijd past in een portefeuille. Aan de andere kant is het een hedge voor toekomstige verplichtingen en vanuit dat oogpunt kijken pensioenfondsen.

De consensus is neutraal te noemen en van de top 10 asset managers in fixed income hebben slechts 5 een visie op deze bijzondere asset class. De verdeling komt zeker richting neutraal, waarbij JP Morgan de meest optimistisch kijk op deze beleggingscategorie heeft. Uit de visie van JP Morgan komt naar voren dat vooral in Amerika de inflatie toch te laag is geprijsd. Om deze reden is de aanbeveling overwogen.

Inflatie al jaren onder de doelstelling

Achmea IM die het afgelopen jaar de Asset Allocatie award voor Fixed Income won is duidelijk voorzichtiger. “Ondanks jaren met extreem lage beleidsrentes en een omvangrijk obligatie-opkoopprogramma ligt de inflatie al jaren onder de doelstelling. De inflatieverwachting is de laatste maanden gedaald naar het laagste niveau ooit.”

Het lijkt ook op verschil tussen Amerika en Europa, waarbij de Centrale Banken ook in verschillend vaarwater zitten. De FED kan de rente gaan verlagen in de nabije toekomst, die luxe heeft de ECB niet.

Bekijk ook de video over inflation linked bonds.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s