Eerste hulp bij vierde kwartaalverslag in 2018

Geopolitieke zaken hebben in 2018 weer invloed gehad, waarbij december ook qua performance één van de slechtste maanden sinds jaren was. De onzekerheid omtrent de Brexit loopt alleen maar op en Donald Trump, die als een olifant in een porseleinenkast rond wandelt, maakten het voor beleggers zeker niet makkelijk. De hele wereld volgt met argusogen het handelsconflict met China en hier zijn direct economische gevolgen die in te prijzen zijn.

Na jaren van economische voorspoed zijn analisten van Centrale Banken, maar ook economen, voorzichtig de groei voor 2019 en 2020 aan het verlagen. Er zal nog steeds groei zijn, maar de angst voor twee kwartalen met een krimpende economie, ook wel recessie genoemd, lijkt snel dichter bij te komen.

Bron: JP Morgan – Review of Markets over the fourth quarter of 2018

 

 

 

 

 

https://www.opiniopro.com/member/viewdocument?documentId=46644

De laatste 90 dagen van 2018

Het laatste kwartaal van 2018  kenmerkte zich door vooral dalende koersen voor aandelen. Waarbij traditioneel november en december goede beursmaanden zijn, is daar voor 2018 geen sprake van. De ontwikkelde markten zoals Amerika daalden -12,10%, Japan -12,86% en Europa -11,30%. Dan valt Emerging Markets mee met een daling van -6,04%. Bij de sectoren Technology (-16,37% ) en Energy (-20,40%) was de schade het grootst. Alleen Utilities met +2,08% wist een winst te boeken over het laatste kwartaal.

Obligaties hadden het lastig met de rentestijging in Amerika, maar de schade lijkt beperkt tot Global High Yield met -3,09%. Emerging Market Debt had een lastig 2018, maar het laatste kwartaal met -0,12% valt uiteindelijk mee.

Het is weer kwartaalrapportage tijd!

Om de performance te voorzien van context, helpt een analyse van de meest gelezen documenten van OpinioPro. Aan de hand van het meest gelezen document ontstaat er een duidelijk beeld van het laatste kwartaal.

Met deze research wensen wij u succes met het schrijven van het vierde kwartaalverslag van 2018!

De Top 10 meest gelezen research op OpinioPro

Analyse van de 10 meest gelezen documenten geven voor een belangrijk deel ESG aan. Zowel voor de aandelenkant, als hoe ESG voor obligaties toegepast kan worden. Daarnaast waren de vooruitzichten voor 2019 een veel gelezen item. Onderdeel daarvan zijn inflatie in combinatie met de olieprijs, Centrale Banken en de impact in Amerika en de opvolging van Mario Draghi in Europa. Maar ook de vraag over de allocatie Emerging Markets was een veel gelezen topic.

Performance overzichten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s